Lubię to!

niedziela, 27 lipca 2014

Śródziemnomorskie paluszki z cukinii







Śródziemnomorskie paluszki z cukinii

(zaczerpnięte od @ifoodreal)


Składniki:


  • 4 cukinie
  • 1 szklanka posiekanej papryki czerwonej
  • pół szklanki bardzo drobno skrojonych pomidorów
  • pół szklanki bardzo drobno skrojonych oliwek
  • 1/4 szklanki posiekanego i gniecionego czosnku
  • 4 łyżeczki rozdrobnionego oregano
  • 1 łyżeczka czarnego suszonego pieprzu
  • 1/4 szklanki drobno posiekanej pietruszki
  • 1/4 szklanki fety



Sposób przyrządzania:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Przekrój cukinie na pół i łyżeczką usuń środek. Środek też jest jadalny, więc śmiało możesz go zjeść :) Odłóż cukinię na bok. W misce wymieszaj paprykę, pomidory, oliwki, czosnek, oregano i pieprz. Wypełnij cukinie tym nadzieniem, postaraj się zrobić to tak, żeby nie wysypywało się po bokach. Wstaw do naczynia żaroodpornego i piecz przez ok. 15-20 minut. Posyp paluszki serem feta i wstaw na kolejne 3 minuty, aż ser zbrązowieje. Wyjmij z piekarnika i posyp pietruszką. Paluszki są pyszne zarówno na zimno, jak i na ciepło! Możesz trzymać je przykryte w lodówce do 2-3 dni. Smacznego! <3 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz