Śródziemnomorskie paluszki z cukinii
(zaczerpnięte od @ifoodreal)
Składniki:
- 4 cukinie
- 1 szklanka posiekanej papryki czerwonej
- pół szklanki bardzo drobno skrojonych pomidorów
- pół szklanki bardzo drobno skrojonych oliwek
- 1/4 szklanki posiekanego i gniecionego czosnku
- 4 łyżeczki rozdrobnionego oregano
- 1 łyżeczka czarnego suszonego pieprzu
- 1/4 szklanki drobno posiekanej pietruszki
- 1/4 szklanki fety
Sposób przyrządzania:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Przekrój cukinie na pół i
łyżeczką usuń środek. Środek też jest jadalny, więc śmiało możesz go zjeść :)
Odłóż cukinię na bok. W misce wymieszaj paprykę, pomidory, oliwki, czosnek,
oregano i pieprz. Wypełnij cukinie tym nadzieniem, postaraj się zrobić to tak,
żeby nie wysypywało się po bokach. Wstaw do naczynia żaroodpornego i piecz
przez ok. 15-20 minut. Posyp paluszki serem feta i wstaw na kolejne 3 minuty,
aż ser zbrązowieje. Wyjmij z piekarnika i posyp pietruszką. Paluszki są pyszne
zarówno na zimno, jak i na ciepło! Możesz trzymać je przykryte w lodówce do 2-3
dni. Smacznego! <3
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz