Lubię to!

niedziela, 29 czerwca 2014

Avo-kolacja

Witajcie Niedoczynne :)

Zanim zapoznacie się ze zbawiennymi właściwościami awokado, zapraszam Was na szybką i zdrową  awo-kolację. Polecam szczególnie po treningu (1 awokado to około 200 kcal).



1. Polewamy chlebek oliwą i w ten sposób skutecznie walczymy z wysokim cholesterolem, który często towarzyszy niedoczynności.


 2. Kroimy awokado w plasterki (albo w różne figury, jeśli jesteście tak uzdolnione jak ja:P ). Osobom, które twierdzą, że awokado ma mdły smak, polecam nałożenie cienkiej warstwy zielonego pesto (błonnik, kwas foliowy, chlorofil i karoteny). Następnie układamy plasterki pomidora (antyoksydanty, witamina A i E) i kawałki papryki (witamina C).
 3. Obsypujemy całość tartą mozzarellą (witamina A, E, D i K2). Wstawiamy kanapki do piekarnika na ok. 5 minut przy 170 stopniach.


 4. Posypujemy kanapki kiełkami. Dziś akurat trafiłam na kiełki cebuli (skuteczne w walce z cholesterolem). Biedronka ma w swojej ofercie jeszcze kiełki brokułów, lucerny i rzodkiewki.
5. Kroimy kanapki na pół i układamy na małym talerzyku -- z pełnym talerzem nie sięgniemy po więcej ;) Smacznego <3

1 komentarz:

  1. Wow, wygląda pysznie! Muszę wypróbować koniecznie ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń