Lubię to!

sobota, 21 czerwca 2014

podstępne goitrogeny

                                      
Gdy odwiedziłaś endokrynologa, prawdopodobnie otrzymałaś czarną listę produktów, których "spożycie należy ograniczyć". Należą do nich m.in. 
  • tofu, soja
  • brukselka, kapusta, brokuły, kalafior, brukiew, rzepa, gorczyca, rzodkiewki, chrzan
  • orzeszki ziemne, orzechy sosny, słodkie ziemniaki, szpinak, gruszki, proso, truskawki, pędy bambusa
 Czy wiesz dlaczego? Te produkty zawierają podstępne goitrogeny -- substancje anty-odżywcze, które hamują wchłanianie jodu przez Twój organizm, a w efekcie powodują spowolnienie metabolizmu i tycie. Powinnyśmy unikać goitrogenów podobnie tak jak glutenu.

Jednak wszystkiemu da się zaradzić:) O ile produkty z pierwszej grupy wypada wyeliminować dla naszego dobra, o tyle w drugiej grupie znajdziemy już produkty, które tracą wartości anty-odżywcze jeśli je ugotujemy (pamiętaj tylko, żeby nie łączyć ich z produktami o wysokiej zawartości jodu np. rybami morskimi, gdyż goitrogeny neutralizują ich wartość odżywczą). Trzecia grupa to produkty ze śladową ilością goitrogenów, dlatego nie martw się, możesz po nie sięgać z umiarem:)





1 komentarz:

  1. Cześć zmotywowałaś mnie słowami że ta sie schudnąć i może być dobrze - dopiero trafiłam na Twojego bloga tak więc zostaję :)
    P.S ja też prowadzę bloga z tą roznica że lifestylowego jesli masz ochote to zapraszam :))
    mybeautyjoy.blogspot.co.uk

    OdpowiedzUsuń